Tuesday, May 8, 2007

Suntem un neam de eroi

Uita-te la noi...

Da, da, la noi, astia de-aici din inima Carpatilor. Noi, romanii. Fiii lu' Decebal si-ai lu' Traian(din start se vede ca suntem cam gay la origini), urmasii lui Stefan cel Mare, ai lui Mihai Viteazul, cei care am patimit atat de mult sub toate jugurile posibile (otoman, austro-ungar, fascist, comunist etc etc), dar totusi am rezistat cu stoicismul si eroismul pe care le avem in sange.
"Yeah, right...Are you shittin' me man?" (ar zice orice om cu capul cat de cat pozitionat pe umeri)

Suntem un neam de degeabisti. Frecatori de menta, asasini de capre de-ale vecinilor, oropsiti, batuti de soarta(a se citi "in cap").

Sa luam cateva exemple didactice (multumesc pe aceasta cale doamnei profesoare de romana pt. unele din ele):

1) Mitul nostru cel drag, de care suntem toti mandri: Miorita. Nu stau sa-l povestesc, presupun ca il cam stiti. Asadar, ciobanul nostru....ce face el cand afla ca ailalti doi vor sa-l omoare? Sta si se vaieta singurei lui tovarase de viata, confidentei (si, probabil, totodata amantei) sale, oita naravasa. Si atat. Sta si se vaieta, nu face nimic. Cred ca exemplul vorbeste de la sine.

2) Scrisoarea a 3-a a lu' taica Eminescu. Luata de multi ca o exemplificare excelenta a spiritului patriot si eroic al romanului(de fapt e mai mult o satira politica, dar hai, fie...), iata ce zice marele Mircea cel Batran, conducatorul neamului de eroi:
"De-o fi una, de-o fi alta, ce e scris si pentru noi      -  ceva de genu' ce-o fi, o fi, doamne fereste sa ne miscam noi un pic vreun degetel
Bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi."    -  adica, voi veniti cu armata sa ne cotropiti, noi stam si o luam pe coaja.

Si exemplele pot continua la
nesfarsit. Pentru ca asa e romanul. Stam si ne agatam de trecutul
 nostru maret, speram ca cele
cateva personalitati oarecum recunoscute la nivel mondial
(adica a mai auzit cineva de ele) ne vor
scoate din anonimat, cand, de fapt, in perceptia tuturor, noi suntem tot o tara ex-comunista de
undeva din europa pe care n-o baga nimeni in seama. Ne agatam de "eroii" nostri pentru ca noi
nu suntem in stare sa ne ridicam din anonimat ca popor.

Suntem o zona-tampon si asa am fost intotdeauna. Am fost pentru romani impotriva barbarilor, pentru europeni impotriva turcilor, mai tarziu pentru europeni impotriva rusilor, mereu folositi, niciodata recunoscuti ca europeni adevarati. De sute de ani stam si asteptam sa fim chemati la
"masa bogatilor", speram sa ni se dea fara sa ni se ceara, de 18 ani ne infundam tot mai mult in tranzitie fara sa se intrezareasca vreo "luminita la capatul tunelului".

Dam vina pe comunisti, pe tirani, pe asupritori, pe tradatori pentru starea jalnica in care ne aflam azi ca tara, ca popor, ca natiune. De fapt, nu sunt ei de vina. Noi suntem. Pentru ca mereu cautam scuze, vinovati, altii decat noi. Si pentru ca nu facem nimic. Ne luptam intre noi pentru un ciolan descarnat, slab, miniscul, cand am putea sa facem mult mai mult, sa fim mult mai mult si sa avem fiecare osul nostru dulce si zemos.

Romania de azi e produsul inevitabil al romanului.
I rest my case.




1 comment:

Radoo said...

Recomand pt o mai mare înţelegere articolul lui dadu DELECTARE AUDIO!În rest tot respectul pt post.........110% adevărat!