Monday, July 14, 2008

Remember 10C (part 1) sau "Dancing in the moonlight, waiting for the sunrise..."

           Primele raze ale rasaritului se ivesc de dupa coama dealului, luminand orizontul in nuante de galben si violet. "Vanilla sky", ii vine in minte in timp ce priveste, inmarmurit, jocul de lumini ce anunta zorile.
            Sta intins in sezlongul de lemn, bucurandu-se din plin de racoarea diminetii, de sunetul muzicii, de mirosul cafelei si de caldura senina a razelor proaspete ale unui nou soare. 
            Deja nu mai simte oboseala. E a doua noapte alba la rand pe care o petrece aici, cu prietenii si colegii sai, la cabana lui Calin. Sarbatoresc sfarsitul clasei a zecea. A mai trecut un an de liceu, un an de adolescenta, un an de vise neingradite si sperante oarbe.
             Clasa a zecea a trecut mult prea repede. A fost o adiere, o simte si acum, mai slaba si mai calda decat briza taioasa a diminetii. A trecut in fuga, cu bucuriile si tristetile inerente varstei, la fel de volatile ca roua asternuta intr-o dimineata de vara.
             Clasa a zecea a fost usoara. Cu profesorii se obisnuise deja, stia cum trebuie abordat fiecare pentru a-si asigura medii bune si "respect points" cu minim de efort. A fost clasa in care si-a atins un maxim de performanta; reusise sa se califice la doua olimpiade nationale; a ales noua sa pasiune(informatica) in dauna celei vechi(chimia). Tot in clasa a zecea si-a schimbat planurile de viitor pe termen lung. A renuntat la visele de medicina pentru o cariera in slujba calculatorului. Simte ca i se potriveste mai bine. Medicina a fost un vis boem, un cliseu romantic. A trebuit sa faca fata adevarului: medicii sunt prost platiti, indura ani intregi de chin prin facultate/internat/rezidentiat si doar putini ajung sa-si traiasca visul. Si el nu stie daca dorinta lui de a-si implini visul e destul de puternica. Informatica e un obiectiv concret, plauzibil. E un domeniu cu mare cautare, e frumoasa; la informatica se pricepe si cu ajutorul ei poate ajunge cineva. Iar visele nu se implinesc doar pentru ca iti doresti, oricat de mult ai visa. Visele se pierd.
              Deja, la sfarsitul clasei a zecea, s-au format "bisericutele". Clasa e divizata dupa reguli clare, stricte. Ei simt ca dezbinarea nu e un lucru benefic, dar pana acum n-au facut nimic pentru a remedia ceva. Fiecare trage pentru el, nimeni nu asculta parerile celorlalti, ignoranta si indiferenta ii domina pe toti. El stie acest lucru si incearca sa fie mai tolerant, mai intelegator, insa de fieare data "instinctul de turma" si nevoia de acceptare ii sufoca idividualitatea. E doar o figura in multime, fara vreun punct de vedere, fara opinii. De atatea ori ar fi vrut sa se opuna, sa spuna, pur si simplu "nu" unor decizii ale colegilor sai, insa n-a putut. Teama de respingere l-a sufocat de fiecare data.
             Totusi, clasa a zecea a fost frumoasa. Nici o grija nu i-a intunecat privirea, a reusit mereu sa gaseasca jumatatea plina, sa se bucure de fiecare clipa. Anul a trecut ca o adiere de fericire si voie buna. Acum, la sfarsit, prin minte i se perinda doar amintirile placute, zambetele, rasetele; se simte cuprins de o melancolie surprinzator de placuta, in timp ce, din spate, muzica rasuna in continuare, iar pe fata lui soarele unei noi zile isi joaca razele calde si senine.

4 comments:

Anonymous said...

"Iar visele nu se implinesc doar pentru ca iti doresti, oricat de mult ai visa." Very true my friend ... n-o sa ti se-mplineask nici un vis doar pt k vrei ... dar dak vrei suficient de mult incat sa si faci ceva in legatura cu asta ... cel putin exista o sansa ...
"Visele se pierd" ... nea ... doar k noi renuntam l ele

Anonymous said...

mai degraba in search of sunrise.....tiesto....:D...ce chef mirific a fost atunci:D:)):)):))....imi e dor de vreumrile bune:D

runner said...

eu dau cariera de informatician pe cea de medic. Si sunt motivata. :)
Si medicii ajung departe (cei buni, ca si informaticienii)!

Ella said...

Doua lucruri si-au lasat amprenta asupra mea:)
Primul ar fi: Tiesto, In Search Of Sunrise 5, Los Angeles...Moonlight Party, mai precis:)
Si al doilea ar fi cabana lui Calin, de unde toata lumea are amintiri frumoase (inca ma mai amuza imaginea lui Vlad dansand pe Mambo Nr.5)

Poate pentru nimeni postul acesta nu a avut impactul pe care l-a avut asupra mea:)...Asupra unui om care a terminat acum(2 luni, ce-i drept) clasa a 10-a:)